Contactloos betalen met smartphone steeds polpulairder

geplaatst in: Telecomnieuws | 0

Contactloos betalen met de smartphone wordt steeds populairder in Nederland. Op dit moment zijn er 320.000 Nederlanders die gebruik maken van de mogelijkheid om betalingen te doen via de zogenaamde NFC chip. Dit heeft Betaalvereniging Nederland bekend gemaakt aan Tweakers. Deze NFC chips zitten in de nieuwste smartphones.

In Nederland zijn er zeven banken die via de Android-app en een smartphone de mogelijkheid bieden om contactloos te betalen. In de Nederlandse winkels is op dit moment ongeveer 3/4 van de pinapparaten uitgerust met de mogelijkheid contactloos te betalen. Uiteraard moet dit aantal de komende jaren verder groeien. Ook in de rest van Europa moet de mogelijkheid om contactloos te betalen groter worden. Doelstelling is dat dit in 2019 vrijwel overal mogelijk is.

Wat is NFC?

NFC, oftwel Near Field Communication, is een manier van draadloze communicatie voor smartphones en heeft ook zijn toepassingen in bijvoorbeeld de betaalpas van je bank. NFC heeft maar een klein bereik, ongeveer 10 centimeter. Je moet als het ware je pas of telefoon tegen een pinapparaat of ander apparaat met NFC aanhouden om contact te kunnen maken. NFC is een vorm van communicatie die weinig energie verbruikt en daardoor makkelijk toepasbaar is.

De NFC-chip zit al jaren standaard in je smartphone. De mogelijkheden worden nog niet veel toegepast en daarom staat de ontwikkeling van NFC al jaren in de kinderschoenen. De grootste toepassing is het draadloos betalen, maar helaas is contactloos betalen niet helemaal omstreden. Doormiddel van skimmen kunnen kwaadwillende kleine bedragen zonder pincode van je bankpas/rekening halen. Veel consumenten zijn daarom voorzichtig met het gebruik van draadloos betalen.

Er wordt wel volop gekeken naar de mogelijkheden van NFC. Toepassen zijn bijvoorbeeld het krijgen van extra informatie in bijvoorbeeld een museum, het inchecken bij evenementen of zelfs persoonsidentificatie. Al deze mogelijke toepassingen moeten natuurlijk eerst ontwikkeld worden en daar is het nog even op wachten. Het draadloos betalen wordt in ieder geval steeds populairder.

Bron: Tweakers

Deel dit bericht:
Jelmer Penninga
Volgen Jelmer Penninga:

Ondernemer en docent

Jelmer is zelfstandig ondernemer en werkt mee aan diverse websites. Daarnaast is Jelmer werkzaam als (freelance) docent en trainer.

Jelmer Penninga
Laatste berichten van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *